Kyana Nieuwenhuijzen — International Recruitment Adviseur bij Yes tech careers
Mijn doel is om het juiste internationale talent te vinden en te matchen met de behoeften van techbedrijven.
Kyana Nieuwenhuijzen is International Recruitment Adviseur bij Yes. In haar rol draait alles om het vinden van geschikte kandidaten voor techbedrijven. Ze heeft ervaren hoe belangrijk het is om de zorgen van techbedrijven weg te nemen en hen effectieve oplossingen te bieden.
22 April 2024
3 min. lezen
Ik ben anderhalf jaar geleden begonnen bij Yes. Mijn focus was toen nog aanvankelijk gericht op de Nederlandse markt, met name in Oost-Nederland. Na verloop van tijd verschoof mijn focus naar internationale techprofessionals, wat resulteerde in mijn huidige rol als International Recruitment Adviseur.
Bij het werven van internationaal talent voor techbedrijven richt ik me op het vinden van techprofessionals die passen bij de specifieke eisen van een techbedrijf en die goed passen in de bedrijfscultuur. Ik vermijd stereotypen en focus puur op de vaardigheden en ervaring van onze techprofessionals.
Als International Recruitment Adviseur begint mijn werk bij het vinden van geschikte techprofessionals, voornamelijk gericht op de internationale markt, momenteel met focus op Zuid-Afrika. Zodra we een techprofessional hebben gevonden, plannen we een kennismakingsgesprek en werken we deze uit. Vervolgens leg ik deze techprofessionals voor aan onze Business Managers, die ze voorstellen bij de opdrachtgever.
Sommige techbedrijven vragen of techprofessionals ingevlogen kunnen worden, terwijl anderen de voorkeur geven aan online kennismakingsgesprekken. Dit verschilt nog wel eens. In de tussentijd blijf ik als International Recruitment Adviseur het aanspreekpunt voor techprofessionals, beantwoord ik vragen en plan ik nieuwe kennismakingsgesprekken in. Als techprofessionals ingevlogen moeten worden, regel ik alle benodigde zaken, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van een Schengenvisum, boeken van vliegtickets, hotel en een taxi.
Als techprofessionals niet worden ingevlogen, gaan we direct verder met het IND-traject (red. Immigratie- en Naturalisatiedienst, IND), wat vaak het langst duurt. Dit omvat het aanmelden van techprofessionals bij onze partner en het aanvragen van de benodigde visa, zoals een verblijfsvergunning en werkvergunning. Ondertussen zorg ik ervoor dat alle andere documenten die ze in Nederland nodig hebben klaarliggen.
Als ze eenmaal in dienst zijn fungeer ik ook als aanspreekpunt voor de techprofessionals, beantwoord vragen en bied ondersteuning bij praktische zaken en persoonlijke kwesties. Bijvoorbeeld het zoeken naar een woning, regelen van afspraken bij de gemeente, het kopen van een simkaart en het navigeren door de stad. Indien gewenst begeleid ik techprofessionals naar afspraken, zoals bij het gemeentehuis. Zodra onze techprofessionals in Nederland zijn, zorg ik ervoor dat ze worden opgehaald van Schiphol, naar hun accommodatie worden gebracht en zich kunnen settelen. In mijn aanpak streef ik naar diversiteit en inclusie door breed te kijken naar kandidaten, ongeacht geslacht, leeftijd, achtergrond of nationaliteit. Daarnaast bouw ik een persoonlijke band op met techprofessionals om hen het vertrouwen te geven om naar Nederland te komen en ondersteuning te bieden gedurende het hele proces.
Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de sector, volg ik techbedrijven en techprofessionals op LinkedIn en werk ik samen met mijn collega’s om trends en behoeften te identificeren. Mijn doel is om het juiste talent te vinden en te matchen met de behoeften van onze klanten.
Onze aanpak om de zorg bij klanten weg te nemen, richt zich vooral op het introduceren van Zuid-Afrikaanse expats. We beschouwen dit als de eerste stap in ons proces. Zuid-Afrikanen ervaren over het algemeen een lagere drempel in vergelijking met bijvoorbeeld Europeanen, dankzij een culturele overeenkomst. De taal speelt hierbij dan ook een cruciale rol, aangezien het Afrikaans sterk lijkt op het Nederlands. Hierdoor kunnen ze sneller integreren op Nederlands niveau, wat vaak zorgen wegneemt bij onze klanten. Het voornaamste punt van twijfel dat we horen bij klanten is dan ook de taalbarrière. Dus we proberen hen ervan te overtuigen dat dit minder problematisch is dan het lijkt. Dit blijft soms een uitdaging, maar we streven ernaar om die twijfels van te voren weg te nemen.
Als ik denk aan een echt Yes-moment was dat het succesvol bemiddelen van een techprofessional, die via onze website solliciteerde en uiteindelijk werd aangenomen bij een van onze klanten. Dit moment bevestigde voor mij dat mijn inspanningen langzaamaan vruchten afwerpen en dat ik echt een verschil kan maken in het leven van techprofessionals.